4 Punten waar je op moet letten als je een nieuwe woning zoekt

foto-koopbord-a4-zonder-logo-s

Als je een nieuw huis gaat kopen of huren is het niet alleen belangrijk om te letten op het uiterlijk van het huis en de buurt, het is ook verstandig om te kijken of het huis wel energiezuinig is. In dit artikel vind je 4 punten waar je op moet letten.

Energielabel

Ieder huis heeft tegenwoordig een energielabel, waarmee je snel kunt zien of een huis zuinig of onzuinig is. De huizen zijn ingedeeld in categorieën van A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Natuurlijk zegt een energielabel niet alles, sommige punten zijn namelijk eenvoudig aan te passen, waardoor het energielabel verbetert. Hierover meer in de volgende punten.

energielabel_huis_berekenen_2

Dubbel glas

In de meeste huizen zit tegenwoordig dubbel glas, maar kleine ruimtes, zoals de bijkeuken, zijn hierbij soms overgeslagen. Let hier daarom goed op en laat waar nodig enkel glas vervangen voor dubbel glas, of HR++ glas. Het HR++ glas is iets duurder dan normaal dubbel glas, maar het verschil verdien je in 2 jaar terug met een lagere energierekening. Daarnaast is tegenwoordig zelfs triple glas beschikbaar, voor een nog betere isolatie.

Isolatie

Het isoleren van een huis is een flinke investering en daarom is het goed om op de isolatie te letten wanneer je op zoek bent naar een nieuw huis. Alleen het isoleren van een dak kost al zo’n 4000 euro. De jaarlijkse besparing op de energierekening is ongeveer 650 euro, waardoor het een aantal jaren duurt voor je dit hebt terugverdiend.

overzicht isolatie woning

Zelf elektriciteit opwekken

De aanwezigheid van zonnepanelen levert een positieve bijdrage aan het energielabel van een huis en zorgt voor een besparing op de energierekening van honderden euro’s per jaar. Dit wil echter niet zeggen dat de rest van het huis ook zuinig is, laat je hier dus niet door misleiden.

Een energielabel zegt dus niet altijd alles over hoe energiezuinig een huis is, sommige problemen zijn eenvoudig en goedkoop zelf te vervangen, andere niet. Verdiep je hier dus goed in en ga niet blind af op het energielabel. Om geld te besparen is het ook mogelijk om je aan te sluiten bij een coöperatie, zoals de mensen in de video hieronder.

Reacties zijn gesloten.

© AllRound verhuizingen - 2014