Moving out

verkocht

Een van de meest spannende aankopen van je leven is de aankoop van je eerste huis. Omdat het een aankoop is waarbij je een groot financieel risico loopt, is het van belang dat je goed voorbereid te werk gaat. Hier een aantal tips over het kooptraject:

Money money money

Geld speelt een belangrijke rol. Voordat je op zoek gaat naar je droomhuis, is het belangrijk te weten wat je te besteden hebt. Laat je goed informeren over de verschillende soorten hypotheekvormen. Calculeer ook in de maandelijkse lasten de verschillende eigenhuis verzekeringen die benodigd zijn, zoals:

  • Een aansprakelijkheidsverzekering: ”Schadeclaims kunnen zeer hoog oplopen, zeker als sprake is van letsel. Een Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP) is daarom eigenlijk noodzakelijk.”, aldus vereniging Eigen Huis.
  • Inboedelverzekering: ”Door inbraak, brand of lekkage kan uw inboedel flinke schade oplopen. Een goede inboedelverzekering is daarom belangrijk.”, aldus vereniging Eigen Huis.
  • Opstalverzekering: ook wel woonhuisverzekering genoemd. Deze verzekering is verplicht wanneer je over een koopwoning met hypotheek beschikt. Daarbij is het belangrijk dat de verzekering in gaat bij aanvang van het betrekken van de woning.
  • Woonlastenverzekering: Met deze verzekering kan er gedurende een bepaalde periode (een deel van) de maandelijkse hypotheeklasten worden betaald. Men betaalt dan aan het begin van de looptijd een koopsom of maandelijkse premie.
  • Rechtsbijstandsverzekering: Met name handig wanneer er een conflict is ontstaan rondom uw eigen woning. In dat geval biedt de rechtsbijstandsverzekering uitkomst, test het hier.
  • Overlijdensrisicoverzekering: Dit is vaak een verplicht onderdeel van een hypotheek. Wanneer er sprake is van samenwonen, kan de partner in dat geval in ieder geval in huis blijven wonen. Het wordt dan geleidelijk afgelost aan de geldverstrekker.
  • Kapitaalverzekering: Dit wordt veelal als gemengde verzekering afgesloten, waardoor de verzekeraar niet alleen kapitaal opbouwt, maar men ook zeker is van het feit dat verzekerd kapitaal wordt uitgekeerd bij overlijden. Dit heeft dus weer raakvlak met de overlijdensrisicoverzekering.

In het filmpje hieronder worden nog andere dingen vertelt waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van het huis.

Handje klap

Als je weet welke hypotheek het beste bij je past en je hebt je huis gevonden dan kan het bieden en het onderhandelen gaan beginnen. Je kan dit zelf doen, of als je niet zo’n goede onderhandelaar bent kan je hiervoor ook de aankoopmakelaar inhuren. Vergeet bij de onderhandelingen de kosten koper niet, dit is ongeveer 4% en komt bovenop de koopprijs. Om een goede inschatting te krijgen van de waarde van je nieuwe huis, is de WOZ-waarde opvraagbaar. Dan weet je de gemiddelde waarde van de woningen in de directe omgeving.

Handtekeningen zetten

Als de bovenstaande stappen allemaal genomen zijn, is het tijd om de officiële koopakte te tekenen. Denk hierbij goed aan de ontbindende voorwaarden, zoals

  • handtekenigvoorbehoud financiering (altijd handig als je de hypotheek niet rond krijgt)
  • voorbehoud bouwkundige keuring (in geval van verborgen mankementen)
  • voorbehoud woonvergunning

Na het tekenen van de hypotheek akte bij de notaris, is het nieuwe huis dan echt van jou. Gefeliciteerd!

De aankoop van je eerste huis is een grote stap in ieders leven. De eerste keer komt er altijd veel op je af en zie je soms door de bomen het huis niet meer. Neem de tijd en laat je goed informeren. Met bovenstaande tips en kleine stappen kom je er wel en kan de woonvreugde gaan beginnen.

Reacties zijn gesloten.

© AllRound verhuizingen - 2014