Scheiden en een eigen woning

echtscheiding_header

Staat u op het punt om te scheiden en heeft u een koopwoning, dan moet er veel geregeld worden.   Jullie moeten samen bepalen of het huis verkocht moet worden of dat één van beide in het huis blijft wonen. Onzekerheid omtrent de woning geeft veel spanning en daardoor kan het moeilijk zijn om afspraken te maken. Het is dus belangrijk om snel zekerheid te creëren voor jullie beide. Het is daarom verstandig om de scheiding via een echtscheidingsmakelaar te regelen. Hij kan jullie helpen met het maken van afspraken en het regelen van de zaken rondom de woning.

Verhuizen

Zodra jullie besloten hebben te scheiden, zullen jullie waarschijnlijk zo snel mogelijk apart willen wonen. Een van beide zal daarom moeten verhuizen naar een nieuwe woning. De ander kan wel in het huis blijven wonen. De hypotheek loopt natuurlijk wel door en tot jullie gescheiden zijn, is dit jullie gezamenlijke verantwoordelijkheid. Er moeten daarom al snel afspraken gemaakt worden over de financiën met betrekking tot de woning.

Afspraken maken voor na de scheiding

vrouw-financien1-540 × 320Er moeten vervolgens ook voor de langere termijn afspraken gemaakt worden. Wil één van beide in het huis blijven wonen, dan moet er namelijk uitgezocht worden of dit financieel haalbaar is. Besluiten jullie het huis te verkopen, dan is het belangrijk om afspraken te maken over bijvoorbeeld de minimale verkoopprijs en hoe jullie de hypotheek betalen tot het huis verkocht is. Zijn jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan moet bij de verdeling van de waarde van de woning ook rekening worden gehouden met de afspraken die eventueel gemaakt zijn. Zijn er geen afspraken gemaakt over de verdeling of zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan heeft ieder recht op de helft van de woning.

Echtscheidingsconvenant

De definitieve afspraken leggen jullie vast in een echtscheidingsconvenant. Het gaat dan niet alleen om de afspraken met betrekking tot de woning, maar ook over bijvoorbeeld de verdeling van de inboedel. De rechter bekijkt vervolgens de afspraken en zal de definitieve scheiding uitspreken. Hierna zijn jullie verplicht je aan de gemaakt afspraken te houden. Betaalt één van beide zijn aandeel van de hypotheek niet en is het huis nog niet verkocht? Dan kun je de rechter vragen je partner zijn afspraken na te laten komen. Het is dus belangrijk om de afspraken rondom de woning goed vast te leggen. De scheidingsmakelaar helpt jullie daarbij, zodat er geen belangrijke zaken worden vergeten of afspraken worden gemaakt die juridisch niet mogelijk zijn.

Meer informatie over scheiden en een koophuis

Reacties zijn gesloten.

© AllRound verhuizingen - 2014