Een nieuw huis kopen is niet zomaar een investering. Het is een heel uniek proces dat heel veel besluitvorming met zich meebrengt. Juist als de eigendomsoverdracht van dit huis zal plaatsvinden, moet je extra aandacht besteden aan allerlei zaken voordat jij het glas kan heffen op de koop.
De huisinspectie is op dat moment de grootste prioriteit. Want voordat jij jouw nieuwe woning gaat betrekken, wil je zeker eerst een volledige inspectie van het hele pand uitvoeren. Dit is iets dat je samen met de verkoper en (eventueel) met een deskundig iemand van jouw kant doet, zoals een bouwinspecteur.
Checklist voor het onderzoeken van je huis
Je kunt jouw aangekochte huis op alle mogelijke (verborgen) problemen onderzoeken. Het is het beste om hiervoor een uitgebreide checklist te gebruiken. Je doet dit om er zo voor te zorgen dat je niets mist en dat je bepaalt wie het gaat maken. Jouw checklist kan bijvoorbeeld het volgende bevatten:
De fundering
De fundering van een nieuwe woning is niet echt eenvoudig te onderzoeken als jij hier niet voldoende kennis over hebt. Een bouwinspecteur is behoorlijk gekwalificeerd om de sterkte van de fundering van een nieuw huis te bepalen. Het is van top belang om een inspectie van de fundering uit te voeren om er zeker van te zijn dat jij in de toekomst geen ernstige problemen tegen zult komen.
De structuur
De structurele integriteit van jouw nieuwe woning kan aan de hand van een aantal veelvoorkomende problemen gecontroleerd worden. Denk hierbij aan ongelijke vloeren, ramen en deuren die niet goed kunnen openen of sluiten.
Maar ook scheuren in de muur, openingen tussen de muren en de vloer en wellicht gebogen of uitpuilende muren. De dakbedekking zou uiteraard in een prima staat moeten zijn en mogelijke lichtkoepels moeten ook goed afgedicht zijn om lekkage te voorkomen.
Hoewel sommige van deze problemen op het moment van jouw inspectie wellicht onbeduidend lijken, moet je er hier samen met je bouwinspecteur toch wat extra aandacht aan besteden. Dit omdat het potentiële en serieuze problemen kunnen worden nadat jij je nieuwe huis bent ingetrokken.
Het sanitair en de cv-installatie
Het controleren van het sanitair systeem moet ook zeker in jouw checklist opgenomen worden. Je hebt mogelijk een zaklamp nodig om de inspectie hiervan goed uit te kunnen voeren. Begin met de watermeter en bepaal of de afsluiter hiervan goed werkt. Controleer de sanitaire installatie in de badkamers, keuken en andere delen van het huis. Vergeet ook niet om de boiler en cv-installatie van het huis goed te controleren.
De elektrische voorzieningen
De elektrische installatie is misschien ook een beetje moeilijk te inspecteren. Maar het is verstandig om te begrijpen hoe het in elkaar steekt en waar jij de hoofdschakelaar en de bijbehorende stoppen kunt vinden. Jouw bouwinspecteur zou moeten zien of de elektrische installatie problematisch is of niet.
Problemen oplossen
Verhuizen naar een nieuw aangekochte woning is een grote stap. Het is zelfs een spannend nieuw hoofdstuk in je leven. Maar laat jouw opwinding daarvan je niet in de weg staan om te bepalen of het pand inderdaad de juiste keuze voor je is. Let zodoende heel goed op bij het uitvoeren van de woninginspectie.
Werk hierbij nauw met je bouwinspecteur samen om er zo voor te zorgen dat alles naar behoren werkt. Mochten er tijdens de inspectie gebreken naar voren komen, zoals een defecte lichtkoepel, maak hier dan foto’s van. En overleg vervolgens hoe de reparatie hiervan zal plaatsvinden. Of dat er in speciale gevallen een korting op het aankoopbedrag van het huis plaatsvindt om zelf het euvel te laten herstellen.
Kortom
Er komt veel kijken bij het betrekken van een nieuwe woning. De bovenstaande aandachtspunten zorgen ervoor dat je ook na de huisinspectie en de intrek in jouw nieuwe woonplek met plezier van jouw nieuwe huis zult genieten.