Vocht bestrijden doe je door het probleem bij de wortel aan te pakken. Iedere oorzaak vraagt om een specifieke oplossing. Laat het detecteren en bestrijden dus over aan de professionals. Zelf kijk je best na of je beschermd bent en dus niet voor de kosten moet opdraaien. Ook als je een nieuwe woning gaat kopen is het verstandig om eerst een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Mocht er sprake zijn van vocht in huis dan kan je soms nog van de woning af zien, ook al is de koopovereenkomst getekend. Je hebt dan al wel de nodige kosten koper gemaakt.
Wat zijn vochtproblemen?
Vochtproblemen brengen heel wat ongemak met zich mee. De meest zichtbare gevolgen zijn de vochtplekken, de afbladderende verf, het loskomende behang en schimmel. Minder zichtbaar, maar minstens even belangrijk is het negatieve effect van vocht in huis op de gezondheid van de bewoners. Bovendien daalt het huis snel in waarde.
Oorzaken
Er zijn heel wat mogelijke oorzaken van het vochtprobleem in huis: opstijgend vocht, condensvorming, een constructiefout, doorslaand vocht. Vaak is een vochtprobleem een complex geheel aan factoren. Het is dan ook raadzaam om een gespecialiseerde firma aan te spreken die voor elk probleem een specifieke oplossing kan bieden. Het is vooral belangrijk om terug te gaan naar de oorzaak. Symptoombestrijding is leuk, maar werkt maar korte tijd. Als er sprake is van een lekkage dan wil je dat dit zo snel mogelijk aangepakt wordt.
Oplossing
Ga liever niet aan de slag met een nieuw laagje behang, of een valse wand. Laat liever ook de oplapmiddeltjes en verbergingsmethoden zoals een ontvochtiger achterwege. Symptoombestrijding heeft namelijk weinig zin. Bovendien kost het op termijn handenvol geld. Laat een specialist een grondige analyse maken van het probleem, zodat je het bij de basis kan aanpakken. Op die manier voorkom je dat je bezig blijft en het vocht steeds terugkeert met alle gevolgen van dien.
Concrete tips tegen vocht in huis
Nieuwbouw:
Voor nieuwbouw geldt de regel van 10-jarige aansprakelijkheid van de aannemer en/of de architect. Neem contact op met de aannemer (bij een bouwkundige fout) en/of je architect (in geval van een fout in het ontwerp). Bespreek het probleem en laat eventueel een bouwkundig expert het probleem vaststellen.
Huurwoning:
De eigenaar staat in voor de goede staat van de huurwoning. Hij of zij is dus verplicht om de vochtproblemen op te lossen. Leg hem de problemen voor en vraag om een adequate en snelle oplossing.
Verzekering:
Kijk je verzekeringspolis goed na. Sommige verzekeraars dekken immers de vochtschade die ontstaat door bijvoorbeeld een lek in de leidingen.